Recent heeft Ubiquiti de nieuwe firmware van UniFi OS gereleased, namelijk UniFi OS 2.5.11. Naast een aantal bugfixes zijn er ook een aantal verbeteringen waarvan deze verbetering extra opvalt.

Wat is Load Balancing?

Load balancing is een techniek waarbij je het werk verdeelt tussen verschillende computers, processen, storage of andere hulpbronnen. In dit geval gaat het om netwerk load balancing waarbij je de mogelijkheid hebt om het internetverkeer tussen 2 (internet)verbindingen te verdelen. Door gebruik te maken van loadbalancing zal de totale hoeveelheid beschikbare bandbreedte toenemen. Dit verbetert de internetsnelheid voor internetgebruikers ten opzichte van een enkele internetverbinding.

Load balancing bij UniFi Routers

Bij de oudere USG en USG-Pro-4 werd Load Balancing al ondersteund, maar dit ontbrak nog bij de nieuwere Dream Machines. Ook op dit moment van schrijven wordt Load Balancing binnen de UDM serie enkel ondersteund door de UDM-SE en dus nog niet bij de UDM-Pro.

Wanneer deze functie naar de UDM-Pro of zelfs naar de UXG-Pro gaat is nog niet bekend.

Wanneer je gebruik maakt van 2 WAN-verbindingen en je hebt geüpgraded naar UniFi OS 2.5.11 kan je gebruik maken van de balancing functie.

Zodra je bij de poort instellingen van je Dream Machine SE kijkt zie je nu die optie Distributed staan. Zodra je deze selecteert verschijnt er een schuifregelaar om te selecteren welk percentage van het verkeer via WAN naar buiten gaat.