Apparaat compatibiliteit:

Leestijd: 2 minuten

Data en stroom over één netwerkkabel. Dat is in het kort waar Power over Ethernet (PoE) voor staat. De voordelen zijn evident: er is geen losse voedingsadapter nodig om een apparaat te voeden, dus deze is ook op grotere afstand van een stopcontact te plaatsen. Dit maakt de aansluiting van nieuwe telefoons of access points makkelijker. Maar er is meer te vertellen over PoE.

Met PoE kun je allerlei verschillende apparaten voeden: VoIP-telefoons, switches, access points en IP-camera’s bijvoorbeeld. Grote stroomverbruikers – zoals servers of computers – van voeding voorzien is niet mogelijk. Daarvoor is het vermogen van een PoE-kabel te beperkt.

PoE injector of een PoE switch?

Om een VoIP-telefoon, switch of access point te voeden met ‘ethernetstroom’, moet je gebruik maken van een zogenaamde PoE injector of PoE switch. Heb je niet meer dan één PoE apparaat in je netwerk, dan is een PoE injector een prima oplossing. Deze krijg je bij UBCenter bij de single-packs access points standaard meegeleverd (met uitzondering van de UniFi U6-Lite).

Meer devices in je netwerk die je wilt voeden via PoE? Kies dan een PoE switch. Deze switches zijn beschikbaar vanaf 4 tot liefst 48 PoE poorten. Kijk bij het kiezen goed of de hoeveelheid vermogen die de switch kan leveren overeenkomt met de totale hoeveelheid vermogen die je apparatuur vraagt. Bijvoorbeeld: een switch met een budget van 150 watt kan geen 15 access points van 15 wat voorzien van stroom.

PoE standaarden

Het is ook belangrijk om te kijken welke PoE standaard je devices ondersteunen. Er zijn drie verschillende standaarden: PoE, PoE+ of PoE++. Let bij de aanschaf van een switch op dat je de PoE standaard kiest die geschikt is voor jouw apparatuur.

PoE: de oorspronkelijke standaard, ook bekend als IEEE 802.03af. Deze is bruikbaar bij vermogens tot 15,4 watt en een maximale afstand van injector / switch naar apparaat van 100 meter.

PoE+: de opvolger van PoE, ook wel 802.03at genoemd. Het maximale vermogen is 30 watt.

Klik hier voor PoE+-switches

PoE++: in technische termen de 802.03bt. Deze variant heeft een maximaal vermogen van 60 watt. Voor de UniFi G4 PTZ camera van UBCenter heb je PoE++ nodig.

Klik hier voor PoE++-switches

Veelgestelde vragen

PoE kan in de meeste gevallen een afstand van maximaal 100 meter (ongeveer 328 voet) over een standaard cat6 ethernetkabel overbruggen.

Er zijn PoE-extenders beschikbaar die het mogelijk maken om het bereik verder uit te breiden dan de standaard 100 meter.

Ja, een PoE-switch kan zowel PoE als niet-PoE apparaten ondersteunen zonder enig probleem.

Ja, hoewel PoE kan werken op veel verschillende types ethernetkabels, worden Cat5e of hoger vaak aanbevolen voor een betrouwbare stroom- en datatransmissie.

Ja, switches hebben een maximaal vermogensbudget. Het totale vermogen dat door alle PoE-apparaten wordt verbruikt, mag dit budget niet overschrijden.

Ja, actieve PoE-switches detecteren of een apparaat PoE nodig heeft en leveren stroom op basis van de behoefte. Passieve PoE levert constant stroom, ongeacht of het apparaat het nodig heeft of niet.

Hulp nodig?

Heb je vragen of heb je hulp nodig na aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder!