Apparaat compatibiliteit:

Hoeveel apparaten worden aangesloten op UniFi Switch?

Er zijn switches beschikbaar met een verschillend aantal netwerkpoorten. Dit varieert vaak tussen de 5 en 48 RJ45 poorten.

Het is verstandig om voor de aanschaf van een netwerkswitch je af te vragen hoeveel apparaten op de switch worden aangesloten. Goed is om dit altijd iets ruimer te nemen in verband met de toekomst, je wilt immers niet in de toekomst een losse switch moeten aanschaffen omdat je een enkele poort te kort komt.

Wil je meer dan 48 devices aansluiten? Geen probleem. Kies dan voor 2 losse switches en “stack” deze door ze te verbinden doormiddel van SFP of SFP+.

Dient de switch managed te zijn?

Er zijn 2 type switches, managed en unmanaged.

Zoals de naam al zegt is een managed switch een switch welke te beheren en configureren is via een zogenaamde interface of CLI (Command-line-interface). Hierdoor kan je bijvoorbeeld VLANS aanmaken of elke poort een verschillende configuratie geven. Naast dit zijn er nog vele andere configuratie opties mogelijk.

Een unmanged switch is daarintegen niet te configureren en werken “plug-and-play”. Vaak zijn de switches met 5 tot 8 netwerkpoorten unmanaged.

Alle Ubiquiti switches zijn managed switches. De UniFi switches zijn te beheren via de UniFi Networkcontroller, de UISP switches zijn te beheren en te configureren via de UISP Manager en EgdeMax switches hebben een eigen interface.

Heb je PoE devices in je netwerk?

Wanneer je Power Over Ethernet apparaten in je netwerk hebt is het aan te raden om een voor PoE switch te kiezen.

Bij aanschaf van een PoE switch is het verstandig om op de 3 volgende zaken te letten:

1. Hoeveel PoE poorten zijn er nodig?

Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid PoE devices die er in je netwerk aanwezig zijn. Let verder goed op hoeveel PoE poorten er daadwerklijk op de switch zitten. Het kan voorkomen dat niet alle poorten op de netwerkswitch PoE ondersteunen.

2. Hoeveel PoE-budget is er nodig?

Elk Power over Ethernet device wat op je switch is aangesloten gebruik een bepaalde hoeveelheid stroom (Watt). Een PoE-switch maar een beperkt vermogen leveren. Dit noemen we PoE-budget. Stel je wilt 15 AC-Pro’s aansluiten op en voeden via een switch, dan heeft de switch minimaal een budget van 135W nodig. 1 AC-Pro gebruikt namelijk maximaal 9W PoE.

Om het gemakkelijk te maken vermeldt UBCenter bij elke PoE switch het PoE budget. Daarnaast vind je bij de productspecificaties van apparatuur terug hoeveel vermogen ze maximaal verbruiken.

3. Welk PoE type heb ik nodig?

Er zijn verschillende “types” PoE. Zo er is 802.03af (PoE), 802.03at (PoE+) en 802.03bt (PoE++).

Kijk goed naar welk type Power over Ethernet jouw devices nodig hebben. Let ook op het aantal, het kan zoals bij punt 1 voorkomen dat niet alle poorten op de switch bijvoorbeeld 802.03at (PoE+) zijn.

Layer 2 of Layer 3 switching nodig?

Mogelijk is heb of beheer je een complex netwerk waarbij enkel layer 2 switching niet genoeg is. Het voordeel van een layer 3 switch is dat deze switch protocollen van de router kan overnemen. Zo kan je VLANS met elkaar communiceren (Inter VLAN routing) zonder dat hierbij een router nodig is. Zo zijn er nog een aantal andere protocollen die op een layer 3 switch kunnen draaien waardoor je de router in je netwerk minder belast.

De Pro serie van de 2e generatie UniFi Switches van Ubiquiti ondersteunen Layer 3 switching.

Waar komt de switch te hangen of te liggen?

Er zijn diverse form factor switches beschikbaar. Kleinere netwerkswitches zijn vaak niet rackmountable en zou je dus een legplank of legbord moeten aanschaffen om deze in een patchkast te kunnen hangen. Het is dus goed om voor het aanschaffen van een switch na te denken waar deze wordt geplaatst. Switches vanaf 16 poorten worden doorgaans geleverd met 19 inch rackmount beugels.

SFP(+) aansluitingen nodig?

SFP staat voor Small Form-factor pluggable transceiver. Doormiddel van een SFP of SFP+ aansluiting kan je de switch verbinden doormiddel van glasvezel. Wil je je switch aansluiten doormiddel van glasvezel of ben je van plan dit in de toekomst te gaan doen? Kies dan voor een switch met een SFP aansluiting.

Bij UBCenter vind je ook diverse Ubiquiti glasvezel modules en glasvezel kabels