Apparaat compatibiliteit:

Sinds begin 2021 heeft Ubiquiti een aggregation switch in het assortiment en later kwam hier ook nog een pro variant bij. Wat is een aggregation switch precies? En wat houdt aggregation precies in? Wij gaan er dieper op in in dit blog van UBCenter.com.

Wat is de rol van de aggregation switch in een netwerk?

Binnen een netwerk bevindt een aggregation switch zich tussen de access laag (waar alle endpoints op aangesloten zitten) en tussen de core laag. De aggregation handelt dus continue verkeer van de Core en Access laag af. In vergelijking met een Access laag switch heeft een aggregation switch daarom ook een betere switching performance en een hogere switching snelheid

De aggregation switch bevindt zich in het midden van de netwerkarchitectuur

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een aggration switch?

Ubiquiti heeft in de UniFi lijn 3 soorten aggregation switches:

  1. Ubiquiti UniFi US-16-XG Switch
  2. Ubiquiti UniFi Switch Aggregation
  3. Ubiquiti UniFi Switch Pro Aggregation

Stel je wilt een aggregation switch aanschaffen? Waar moet je dan op letten? En welke UniFi Aggregation switch is geschikt voor jouw situatie?

Poorttype en aantal poorten op de switch

Omdat de Aggregation switch zich tussen de access- en core switch bevindt is het belangrijk om te kijken hoeveel up- en downlink poorten er op de switch aanwezig zijn.

Gaat het om enkele switches dan kan je uit de voeten met de Switch Aggregation. Deze beschikt over 8 SFP poorten. Kom je met de 8 poorten niet uit de voeten dan zul je voor de UniFi Pro Aggregation moeten kiezen. Deze heeft 32 SFP poorten waarvan 28 SFP+ zijn en 4 SFP28

Bandbreedte van de backplane en forward rate

Zoals wellicht al bekend is zijn bandbreedte en de forward snelheid belangrijke factoren om het vermogen van een switch te meten. Omdat de switch zich tussen de access layer en core layer bevindt is het belangrijk om een krachtige switch met genoeg bandbreedte en een goede forward rate aan te schaffen.

De backplane is een interne verbinding tussen de verschillende componenten van een switch, en de bandbreedte bepaalt hoeveel gegevens er per seconde over de backplane kunnen worden verzonden.

De verwerkingssnelheid van pakketten, ook wel bekend als de forwarding rate, geeft aan hoe snel de switch pakketten van de ene naar de andere interface kan verzenden. Hoe hoger deze twee waarden zijn, hoe beter de switch in staat is om pakketten efficiënt en snel door te sturen.

Als een switch niet in staat is om pakketten te verwerken op de maximale snelheid, kan dit leiden tot overbelasting van het netwerk.

Link aggregatie

De aggregatie switch is een belangrijk onderdeel van het netwerk omdat het verkeer van verschillende access switches ontvangt en dit verkeer doorstuurt naar de coreswitch. Om dit efficiënt te doen, heeft de aggregatie switch een hoge-bandbreedte aggregatielink nodig die verbonden is met de core switch. Dit om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende bandbreedte beschikbaar is, is het ook belangrijk dat de aggregation switch de linkaggregatiefunctie ondersteunt, zodat het verkeer kan blijven stromen zelfs als een van de links wordt losgekoppeld.

Quality of service (QoS)

In een netwerk kom je tegenwoordig verschillende soorten verkeer tegen, zoals video, voice en andere soorten. Om ervoor te zorgen dat bepaald verkeer, zoals video en voice, voldoende prioriteit krijgt, is het belangrijk om QoS (Quality of Service) te gebruiken. Als je een aggregation koopt, is het daarom belangrijk om te kiezen voor een switch die QoS ondersteunt, zodat de prestatie en kwaliteit van stem- en videocommunicatie gegarandeerd zijn.

Redudantie

Omdat de switch zich midden in het netwerk bevindt is het belangrijk om deze redudant uit te voeren. Zo beschikt de Pro Aggregation over een SmartPower input waarmee de switch kan worden aangesloten op een SmartPower UPS

Lees hier meer over netwerkredudantie